COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi 6 noiembrie 2019 în vederea lucrărilor de reparație capitală a bazinului de contact nr.1 de la Stația de Epurare, Directorul General al Regiei Apa Canal-Orhei S.A., Victor PERȚU a mers la fața locului pentru a dirija și a monitoriza procesul de lucru.


La moment lucrările de reparație a bazinului de contact nr.1 sunt în toi, iar după finalizarea lor se prevăd lucrări de reparație a bazinului de contact nr. 2.
Recent au fost finisate reparația filtrelor biologice care funcționează la o capacitate maximă.

Procesul de epurare al apei uzate este unul de lungă durată și parcurge mai multe etape până la deversarea acesteia în Râu.
Apa utilizată de agenți economici cât și consumatorii casnici este transportată prin conducte și parcurge procedeul de epurare mecano-biologic.
Apa este transportată la camera de recepție ce trece în continuare printr-un grătar unde se rețin impuritățile de dimensiuni mari ce pot duce la blocarea pompelor sau a vanelor. După curățirea impurităților mari apa parcurge gravitațional prin deznisipator-proces de curățare a particulelor fine după care trece prin decantorul primar. Decantoarele primare au rolul de a reţine particulele mici cu dimensiuni mai mici de 0,2 mm şi care nu au fost reţinute de deznisipatoare. Aici se finalizează procesul de curățare mecanică și trece la curățarea biologică prin cele două biofiltre. Biofiltrul, este alcătuit dintr-o construcţie din beton, cu înălţimea cuprinsă între 1…4 m, în care se introduce un material brut, dur, rugos, impermeabil. Materialul, cu dimensiunea optimă între 40…80 mm, umple spaţiul construcţiei din beton armat. Aici are loc procesul de curățare a microorganismelor și a compoziției uleioase a apei. După care apa trece în decantorul secundar ce are drept scop să rețină nămolul, adică materiile solide în suspensie separabile prin decantare. Din procesul de curățire a nămolului apa trece în bazinul de contact și are scop dezinfectarea apei epurate. Cu această procedură se finisează procedura de epurare a apei și după se revarsă în Râul Răut.

Related Articles

COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

ÎN ATENȚIA CONSUMATORILOR !!!